kezdo
vege
hypoxi trainer
ultratone
hullámmasszázs
infraszauna
kombi
talpmasszázs
aerobic
szolárium
jóga
sors
energetika
meditáció
masszazs
vélemények
eredmények
újdonságok
nyílthét
elérhetőségek
linkek
SZEP kártya

Szolárium

A szolárium jótékony hatásai között említhetjük a csontok és izmok felépítéséhez fontos D-vitamin termelõdését, az immunrendszerre való pozitív hatást és a jó közérzetet. A fényterápia hatására pedig a depresszióra való hajlam csökken.

- EU szabvány csövek.
- Dupla arcbarnító.
- Úgy barnít, mintha délelőtt 11 óráig és délután 15 óra után napoznál.

szolárium Anita Fitnesz és Szépségszalon

Akciók: lásd az akciók menüben.

 

Nem szabad azonban elfeledkezni azokról az elõvigyázatossági szabályokról, amelyek az nem szakszerû használat káros eredményeit hivatottak megelõzni:

1.) Óvatosnak kell lenni, hiszen a szoláriumban éppúgy le lehet égni, mint a napon! Mindig konzultáljon a háziasszonnyal, hogy a bõrtípusának megfelelõen hány percet javasol az elsõ alkalmakkor. Az alapszín megszerzéséig, ami általában 3-4 hét, érdemes heti két alkalommal felkeresni a szalont, majd ha már elérte a kívánt barnaságot, heti egy alkalom elegendõ ahhoz, hogy megtartsa azt.

2.) Heti egy alkalommal érdemes leradírozni a testet, az elhalt szaruréteg eltávolításával ugyanis egyenletesebben és jobban fog a szolárium. Ezt a szolizás elõtt még aznap, vagy 1-2 nappal elõtte kell megtenni.

3.) Szoláriumozás elõtt nagy gondossággal távolítsa el a sminket, mert ez beleéghet bõrébe. A parfümöt és egyéb kozmetikumokat sem szabad használni szoláriumozás elõtt, mert ezek éppúgy, mint egyes gyógyszerek fényérzékennyé tehetnek, ami nemcsak foltosságot okoz, de maradandóan károsíthatja bõrt is.

szolárium Anita Fitnesz és Szépségszalon

4.) Aki valamilyen tablettát szed, elõtte mindig tanácskozza meg orvosával, hogy lehet-e ilyen mellékhatása.

5.) Távolítsa el az ékszereit, mert megmarad a helyük.

6.) Közvetlen szoláriumozás után nem tanácsos zuhanyozni, de ekkor is érdemes valamilyen testápolóval, szoláriumozás utáni testtejjel bekenni magát, hiszen a mesterséges napozás éppúgy szárit, mint a valódi, s a kiszáradt bõr hamarabb ráncosodik.

7.) Szoláriumozás közben szemét tartsa csukva, és viseljen mindig védõszemüveget.

8.) Naponta csak egy alkalommal szoláriumozzon. Aznap már ne napozzon.

9.) A nagyon fehér és érzékeny bõrûek ritkán látogassák a szoláriumot és inkább kevesebb, mint több idõre.

10.) A túlzottan szeplõs és sok anyajeggyel rendelkezõ hölgyek és urak kérjék bõrgyógyászuk tanácsát.

11.) Nem ajánlott terhes nõknek és túl fiatal lányoknak és fiúknak sem.

12.) Ha esetleg bõrproblémákkal küzd, jó szolgálatot tehet a rendszeres, de mértékletes szolizás. Amennyiben pattanásokkal küzd, ezt a szolárium leszárítja. Azonban vigyázni kell a túl pattanásos bõrrel, nehogy a bõrbe égjenek és késõbbiekben hegesedést okozzanak. Ebben az esetben elõször egy infraszauna kúrát ajánlunk, amely során az izzadással a szervezet belülrõl kifelé történõ megtisztítása zajlik le. A hõ a tisztulás során zsírt, koleszterint, zsírban oldódó méreganyagokat, nehézfémeket, valamint sókat távolít el az arcbõrbõl.

13.) S, mint mindenhol itt is igaz a mondás: a kevesebb néha több. A túlzásba vitt szoláriumozás nemcsak csúnya, de az idõk folyamán meg is bosszulja magát, a rendszeresen feketére égetett bõr gyorsan öregszik és károsodik.

 

A bőr reakciója a természetes napon és szoláriumban

 

Bőr-típus
Leírás
Meghatározás
A napozásra adott reakció
A bőr természetes ellenálló képessége (időtartam)
Szoláriumban hány percig lehet szolizni

Leégés
foka

Barnulás
foka
I. bőr sápadt fehér
szeplők
sok
haj
vöröses
szemek
kék
mellbimbók nagyon sápadt
Kelta típusú kaukázusi fehér (2 %) mindig
szélsőséges mértékben
soha
vörös bőr,
1-2 nap múlva a bőr lehámlik
5–10 perc Felesleges szolizni!
II. bőr kicsivel sötétebb, mint az I. típusban
szeplők
kevés
haj
szőkétől barnáig szemek kék, zöld, szürke
mellbimbók világos
Világos bőrű kaukázusi fehér (12%) mindig
magas fokú
alig
a bőr lehámlik
10–20 perc

1-5 alk: 10 perc
6-10. alk: 10 perc

11-től: 15 perc
III. bőr sápadtól a világos barnáig
szeplők
nincsekek
haj
sötét szőke, barna szemek szürke, barna mellbimbók sötét
Sötétebb
kaukázusi fehér (78%)
ritkán
enyhe fokú
átlagos mértékben 20–30 perc

1-5 alk: 10 perc
6-10 alk: 15 perc

11-től: 20 perc
IV. bőr világos barnától olíva színűig (kreol)
szeplők
nincsenek
haj
sötét barna
szemek
sötét
mellbimbók
sötét
Mediterrán típus kaukázusi fehér (8%) alig gyorsan és intenzíven 30– 40 perc

1-5 alk: 15 perc
6-10 alk: 20 perc
11-től: 30 perc

V. bőr sötét barna (nagyon kreol)
szeplők
nincsenek
haj
sötét
szemek
sötét mellbimbók sötét
Közép keleti típus, amerikai indián nagyon ritkán nagyon gyors és mély barnulás   Felesleges szolizni!
VI. bőr nagyon barna (fekete)
szeplők
fekete
haj
fekete
szemek
fekete
Afroamerikai
színes bőrű
soha
mivel állandó sugárzásnak vannak kitéve
állandó barna bőrszín   Felesleges szolizni!

 

SZOLÁRIUM

A szolárium jótékony hatásai között említhetjük a csontok és izmok felépítéséhez fontos D-vitamin termelődését, az immunrendszerre való pozitív hatást és a jó közérzetet. A fényterápia hatására pedig a depresszióra való hajlam csökken.

 

 1. Szolárium gépünk 2 arcbarnító és 32 testbarnító csővel, valamint tejplexi üveggel rendelkezik. A tejplexi jelentősége abban áll, hogy szórt fényt biztosít az egyenletes barnulás érdekében, valamint lecsökkenti a káros sugárzást.
 2. Az UV sugárzás 3 összetevője:
  • UV A  - lebarnít.
  • UV B -  pigment sejtek felszínre jönnek. Éget.
  • UV C - rákkeltő, ilyen sugárzás a szoláriumban nincs, kint az ózon réteg véd meg.
 • Mindig konzultáljon a háziasszonnyal, hogy a bőrtípusának megfelelően hány percet javasol az első alkalmakkor.
 • A nagyon fehér és érzékeny bőrűek ritkán látogassák a szoláriumot és inkább kevesebb, mint több időre (lásd alább a táblázatot).
 • Minél többször ég le a bőre, annál nagyobb a veszélye, hogy bőrrák alakuljon ki. Épp emiatt tud választani a 10, 15, 20 és 30 perces szoláriumozási idők között.
 • Ha színt szeretne magának, akkor heti 3x javasoljuk a szolizást, ha meg akarja tartani az elért színt, akkor elég heti 2x jönni.
 • Mindig fokozatosan növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, így elkerülhető a leégés.
 • Heti egy alkalommal érdemes leradírozni a testet, az elhalt szaruréteg eltávolításával ugyanis egyenletesebben és jobban fog a szolárium. Ezt a szolizás előtt még aznap, vagy 1-2 nappal előtte kell megtenni.
 • Szoláriumozás előtt nagy gondossággal távolítsa el a sminket és parfümöt, mert beleéghetnek bőrébe.
 • A napfényvédő krémek nem megfelelőek a szoláriumban. A tökéletes eredmény elérése érdekében használjon szoláriumozás utáni hidratáló krémet!
 • Naponta csak egyszer használja a szoláriumot és ne napozzon ugyanazon a napon!
 • Ha túl sok anyajegye van, kérjen tanácsot orvosától a szoláriumozással és napozással kapcsolatban!
 • Napozás, szoláriumozás közben mindig védje szemeit védőszemüveggel! Szoláriumozás előtt vegye ki a kontaktlencsét!
 • Legyen óvatos, ha gyógyszert szed! Néhány gyógyszer növelheti a bőr UV érzékenységét és ennek következményeként abnormális bőr-reakciók jelentkezhetnek.
 • Ne felejtse el levenni ékszereit! Ezzel megakadályozhatja a lehetséges allergiás reakciókat és elkerülheted a kellemetlen világosabb csíkokat.
 • A szoláriumozás nem ajánlott semmilyen fertőzéses megbetegedés pl. influenza esetén.
 • Ha esetleg bőrproblémákkal küzd, jó szolgálatot tehet a rendszeres, de mértékletes szolizás. Amennyiben pattanásokkal küzd, ezt a szolárium leszárítja. Azonban vigyázni kell a túl pattanásos bőrrel, nehogy a bőrbe égjenek és későbbiekben hegesedést okozzanak. Ebben az esetben először egy infraszauna kúrát ajánlunk, amely során az izzadással a szervezet belülről kifelé történő megtisztítása zajlik le. A hő a tisztulás során zsírt, koleszterint, zsírban oldódó méreganyagokat, nehézfémeket, valamint sókat távolít el az arcbőrből.
 • S mint mindenhol itt is igaz a mondás: a kevesebb néha több. A túlzásba vitt szoláriumozás nemcsak csúnya, de az idők folyamán meg is bosszulja magát, a rendszeresen feketére égetett bőr gyorsan öregszik és károsodik.

Mi történik szoláriumozás közben?

A lebarnult bőr biztosítja a legjobb fényvédelmet. A szoláriumok előnye az a tény, hogy ellenőrzött és pontosan adagolt barnulást kínálnak minden egyes bőrtípusnak - ellentétben a természetes napozással -, mivel a szoláriumban lehetséges az egyénre szabott barnulás. Már nagyon kismértékű UVB vagy nagy intenzitású UVA sugárzás elegendő új pigmentek formálódásához az ún. melanocitákban. Kb. 2–5 napon belül ezek az újonnan képződött pigmentek feljutnak a bőr felszínére, ahol az UVA sugarak, valamint a vér-oxigén segítségével egy barnulási folyamaton mennek keresztül. Ennek a folyamatnak az eredménye a természetes, friss barna szín. Rendszeres barnulással a szín egyre intenzívebb lesz és a felső bőrréteg megvastagodik. A bőr kifejleszti saját természetes fényvédelmét, amely négy-nyolc faktor között mozog. Néhány esetben óvatos elő-napozás csökkentheti, sőt teljesen meg is szüntetheti a már kialakult nap-allergiát. Erről azonban konzultálj orvosoddal.

Miért tűnik el a barna bőrszín bizonyos idő elteltével?

A bőr pigmentációja a felső bőrrétegben, az ún. epidermisben zajlik le. Minden 28-30 napban az itt található sejtek megújulnak. A felső bőrréteg belsejében elhelyezkedő sejtek osztódnak és a felszín felé mozognak, ahol fokozatosan elhalnak, majd leválnak. A folyamatosan ismételt szoláriumozás segít megtartani a barna színt.

Miért barnulnak jobban a test egyes részei?

Vannak a testnek olyan részei, amelyek kevesebb barna sejtet tartalmaznak, mint más testrészek, pl. a karok belső oldala. Más testrészeken, pl. az arcon vastagabb szaruréteget találhatunk, ezért barnul az arc lassabban. Mivel arcunk többé-kevésbé egész évben ki van téve a napsugárzásnak, ez a szaruréteg az UV fény elleni védekezést szolgálja.

Mi az oka az ún. „fehér foltok” kialakulásának és hogyan lehet elkerülni őket?

A legtöbb esetben ezeket a foltokat a lapockákon és a fenék fölötti részen találhatjuk, kialakulásuk azzal a nyomással magyarázható, amely a szolárium plexije és az azon fekvő test között jön létre. A nyomás befolyásolja a vérkeringést, vagyis ezeken a részeken a test azért nem tud barnulni, mert a vér nem szállít a barnuláshoz elengedhetetlen oxigént. Tippünk: félidőben fordulj meg és így minden testrész egyenletesen le fog barnulni.

Szoláriumozás után mennyi idő elteltével lehet zuhanyozni?

Sajnálatos módon még mindig tartja magát az a téves feltételezés, miszerint legalább két órát kell várni a szoláriumozás utáni zuhanyozásig. Ha esetleg attól félsz, hogy lemosod a barnulást, megnyugtatunk: ez semmi esetre sem fog bekövetkezni! Tehát nyugodtan zuhanyozz szoláriumozás után.

Szauna és szolárium használható-e egyszerre?

Alapvetően igen. Figyeljen azonban arra, hogy a szervezetet érő összterhelés (pl. a keringési rendszerre gyakorolt hatás) ne legyen túl magas!